Gescheurde kruisband

Heb je pijn aan je knie? Is je knie dik? Dan kan de oorzaak een gescheurde kruisband zijn. Soms helpt rust, maar soms is een behandeling nodig.

Hoe ontstaat een gescheurde kruisband?

De kruisband kan scheuren doordat je onderbeen te ver naar buiten draait. Of doordat je onderbeen hard naar voren wordt gedrukt. De kruisband kan ook scheuren als je je knie overstrekt.

Wat kun je doen bij een gescheurde kruisband?

Als je je voorste kruisband scheurt, hoor je vaak iets knappen. Je krijgt pijn en in een paar uur tijd een dikke knie. Ook kan je knie blauw worden door een bloeding in de knie. Is je knie niet te pijnlijk? Probeer dan normaal te blijven bewegen. Heb je een pijnlijke en dikke knie? Hou dan een paar dagen rust.

Sneltraject acute knieklachten

Is je kniepijn plotseling ontstaan? Ben je bij je huisarts en is er van schade? Je huisarts kan je dan doorverwijzen naar Anna TopSupport.  Als je tussen de 16 en 45 jaar bent, kan je in aanmerking komen voor het speciale sneltraject acute knieklachten. Je krijgt dan tijdens je eerste afspraak al je diagnose en behandelplan.

Advies tijdens het sportblessurespreekuur

Krijg je in het weekend een blessure en wil je daar snel naar laten kijken? Dan kun je naar ons sportblessure-spreekuur op maandagavond. Daarvoor heb je geen verwijzing nodig van de huisarts.

 

Handbalster Lisa Cuypers scheurde haar voorste kruisband. Ze startte met fysiotherapie zodat haar knie kon aansterken voor de operatie. Ook na de operatie volgt ze fysiotherapie om weer klaar te zijn om intensief te gaan sporten.

Lisa

"Ik durf er weer op te hopen om nog een keer kampioen te worden met mijn team."

Lees het hele verhaal