Blood Flow Restriction Training

Bij Blood Flow Restriction (BFR) Training wordt bij lichte inspanning een zware training nagebootst. Je spieren ervaren een zware training, zonder dat dat zo is. Dit kan goed helpen bij herstel (revalidatie) na een operatie. Deze behandeling is ook nuttig als de gewrichten, spieren, botten of pezen niet te zwaar mogen worden belast.

Hoe werkt Blood Flow Restriction Training?

Bij Blood Flow Restriction (BFR) Training, worden tijdens het trainen zogenaamde ‘cuffs’ om de armen of benen gedaan. Dit zijn een soort tourniquets, vergelijk het met het materiaal om de bloeddruk te meten. Hierdoor wordt de druk verhoogd. Door deze drukverhoging worden aders dichtgedrukt terwijl de slagaders gedeeltelijk open blijven.

Per persoon instellen

De cuff wordt zo dicht mogelijk bij het heup- of schoudergewricht aangebracht. Vervolgens meten we met een doppler hoe hoog de druk in het tourniquet moet zijn om het beste resultaat te behalen. We kijken per persoon wat het beste is.

Spierkracht en spiermassa

Door de verhoogde druk hoopt het bloed, vol met afvalstoffen die ontstaan door de training, zich op in de spier. Door deze afvalstoffen krijgt het lichaam een signaal om spierkracht en spiermassa op te bouwen.

We starten met een medische check

Voor de training kijkt de fysiotherapeut of BFRT kan helpen bij je herstel. Als dat zo is, doet de fysiotherapeut eerst een medische check. Als alles goed is, bespreekt de fysiotherapeut hoe BFRT jouw herstel kan versnellen. 

Neem contact op

Wil je hier meer over weten of een afspraak maken? Neem dan contact met ons op.