Wim van Vroonhoven (75) krijgt van inspanningsfysioloog Bart Vromans de juiste voorbereiding en begeleiding om zijn Individuele Senioren Kwart Triatlon te volbrengen.

De triatlon afleggen op 75-jarige leeftijd. Hoe doet Wim dat?

Je wilt meedoen aan de marathon of gewoon een half uur kunnen hardlopen zonder dat je die inspanning moet bezuren met een pijnlijke knie. Wat jouw persoonlijke doel ook is, met de juiste voorbereiding en begeleiding heb je de meeste kans om het te halen zonder blessures of andere lichamelijke ongemakken. Precies daarom klopten de 75-jarige Wim van Vroonhoven en 39-jarige Jeroen van der Made aan bij Anna TopSupport.

Beide heren worden begeleid door inspanningsfysioloog Bart Vromans. “In de meeste gevallen start de begeleiding met een sportmedisch onderzoek”, legt hij uit. “We maken een ECG om te kijken hoe het hart reageert op de inspanningen en doen een ademgasanalyse, waarmee we de zuurstofopname kunnen bepalen. Vanuit deze onderzoeken maak ik een gepersonaliseerd trainingsprogramma, zodat we zo optimaal mogelijk en op een verantwoorde manier met de sport bezig kunnen zijn.”

En mochten er toch klachten tevoorschijn komen tijdens het trainen, kan Bart heel eenvoudig en snel schakelen met zijn collega’s. Onder het dak van Anna TopSupport vind je namelijk ook fysiotherapeuten, diëtisten, orthopeden, sportartsen én alle apparatuur waarmee aanvullend onderzoek gedaan kan worden zoals MRI- of röntgenonderzoek.

Kwart triatlon

Dat was precies de reden voor Wim van Vroonhoven om juist bij dit centrum aan te kloppen. “Ik heb een aantal handicaps, zoals een versleten knie, twee hernia’s en ik heb een hart wat niet helemaal lekker regelmatig klopt. Daarnaast voerde ik al jaren de strijd tegen overgewicht en zodoende ben ik terecht gekomen bij Anna TopSupport. Via het leefstijlprogramma kwam ik in aanraking met Bart. Tijdens het eerste gesprek mocht ik aangeven wat mijn fysieke doelen waren”, blikt Wim terug. Een van zijn doelen was het behalen van de kwart triatlon, hoewel hij het zelf liever z’n ISKT noemt, zijn Individuele Senioren Kwart Triatlon. Simpelweg omdat hij zelf zijn parcours uitstippelt en het in zijn eigen tempo aflegt. Desalniettemin zijn het wel de officiële afstanden van de kwart triatlon en inmiddels heeft hij een heel clubje senioren geënthousiasmeerd die in oktober met z’n allen ‘hun eigen ISKT’ hopen te volbrengen.

Marathon van Eindhoven

Ook Jeroen werkt niet in z’n uppie aan zijn doel, maar heeft een groot deel van zijn collega’s besmet met het marathonvirus. “Wij leiden IT'ers op en dat zijn per definitie mensen die veel achter het beeldscherm zitten. Juist daarom is het ontzettend leuk om jezelf, samen met collega’s, ook op sportief gebied te ontwikkelen. We hebben afgesproken dat we de marathon van Eindhoven gaan lopen. Om de kans op blessures te verkleinen en de fysieke gezondheid te laten checken, maakten ze een afspraak bij Bart Vromans. “Onze gezondheid is getest en op basis daarvan zijn persoonlijke trainingsschema’s gemaakt. Da’s toch heel anders dan de algemene schema’s die je op internet vindt. Dit is echt maatwerk en het wordt elke keer bijgesteld als je een doel wel of juist net niet hebt gehaald.”

Tijd verbeteren

“Mijn valkuil was dat ik altijd te snel van stapel liep, waardoor ik klachten kreeg. Dankzij de begeleiding ben ik nu verstandiger aan het opbouwen en dat heeft echt wel het gewenste resultaat. Ik hoop mijn tijd te kunnen verbeteren van 3.56 naar 3.30 en zoals het er nu naar uitziet, moet dat wel lukken.”

Trainen met de app

Ook Wim kreeg een persoonlijk trainingsschema. “Bart helpt mij om mijn totale conditie op peil te brengen. Hij is heel plichtsgetrouw en houdt alles nauwgezet bij. Mijn trainingsschema’s staan altijd ruim van tevoren klaar in een app en daarin kan hij ook de resultaten volgen. We hebben regelmatig contact en hij brengt zijn deskundigheid in door continu samen met mij te zoeken waar mijn grens ligt en dat doet hij op een persoonlijke manier.”

Wim mag met zijn 75 jaar gerust een kwieke senior genoemd worden, maar zelf is hij daar heel nuchter over: “Ik kan wat ik wil kunnen. Wat ik nu wil kunnen is dus iets anders dan toen ik vijftig, veertig of twintig was. Als ik dat helder heb, kan ik er vervolgens naartoe werken en proberen of ik het daadwerkelijk kan. Ik vind het belangrijk om er lol in te houden, anders wordt het een moeilijk verhaal en dankzij het trainingsprogramma en de feedback van Bart blijf ik met plezier fietsen, zwemmen en wandelen. Dat is voor mij heel waardevol.”

Contact

Wil jij ook op een verantwoorde en leuke manier aan je sportieve doel werken? Neem vandaag nog contact op met Anna TopSupport.