“Grote namen spreken tot de verbeelding, maar de kracht van het Anna zit ook in de kleine dingen”

Iedereen die van sport houdt, kent Cees-Rein van den Hoogenband (72). Medisch geweten van NOC*NSF, voor velen het gezicht van Anna TopSupport en PSV’er in hart en nieren. Je zou bijna vergeten dat Cees-Rein tientallen jaren chirurg was in het Anna voordat het idee van een sportgeneeskundige kliniek op tafel kwam.

“Sport was altijd een rode draad in de geschiedenis van het Anna. De relatie met PSV bestaat al meer dan 50 jaar en gaat veel verder dan de clubarts en blessurebehandelingen. PSV-ers komen in het Anna voor alle specialismen, van cardiologie tot de kinderafdeling. Ik grap wel eens: gynaecologie heeft een grote bijdrage geleverd aan onze Eindhovense trots. Voor mij persoonlijk was sport natuurlijk ook een enorme drijfveer. Ik wilde mensen aan het bewegen zetten.”

“Ik stond eigenlijk een beetje op een tweesprong. Wilde ik nog chirurg blijven? Of iets anders? En bij het Anna hadden we ook het gevoel: als we echt iets willen met sportgeneeskunde, dan moeten we er eigenlijk gewoon voor gaan. Toen hebben ze me gevraagd: kun jij een sportgeneeskundige kliniek uit de grond stampen? Dat was de uitdaging die ik zocht.”

“We zijn begonnen in een aftandse sporthal achter het ziekenhuis. En kijk eens waar we nu staan? Dat is waanzinnig. Ik heb dat natuurlijk niet alleen gedaan. Ik mocht een aantal heel goede mensen uit het Anna meenemen, en het was best knokken in het begin. Maar de Raad van Bestuur en de Raad van Toezicht zijn er altijd keihard achter blijven staan.“

“Iedere beetje bekende sporter is wel bij TopSupport geweest. Dat is een mooi compliment en al die grote namen spreken natuurlijk enorm tot de verbeelding. Maar laten we niet vergeten wat het Anna bijzonder maakt. Dat zijn vaak de kleine dingen. Ik was ooit in het lab en hoorde een verpleegkundige praten met een meisje van een jaar of 8. Ze was een beetje zenuwachtig. De manier waarop mijn collega dat meisje geruststelde was zó goed, zó warm. Ik moest er gewoon iets van zeggen. Wij hebben echt de beste verpleging van de wereld.”

“Voor mij persoonlijk is Anna TopSupport heel belangrijk. Een extra dimensie aan mijn carrière en de ambities die ik had en heb. Ik wil nog steeds mensen aan het bewegen zetten. De volgende stap is misschien wel in heel Nederland. We zijn al preferred partner van NOC*NSF. Wat als we in alle 4 de Olympische regio’s zouden zitten? Noord, oost, west en zuid. Dat zou een mooi volgend kunstje zijn!”