"Ik heb de bevestiging gekregen dat ik weer veilig kan gaan sporten.”

In haar vrije tijd sport Maud van Alebeek graag, ze speelt volleybal en voetbal. Helaas liep ze er ook de nodige blessures door op. 

Maud vertelt: “Met voetballen ben ik al 2 keer zwaar aan mijn knie geblesseerd geraakt. In 2019 heb ik al eens een voorste kruisbandreconstructie ondergaan aan mijn linker knie. Eind 2020 ging het weer mis, toen scheurde ik de kruisband van mijn rechter knie. Door een overstrekking van de knie toen ik de bal op goal wilde schieten tijdens de training. Begin vorig jaar heb ik daarom nog een keer een kruisband reconstructie ondergaan. Beide keren ben ik in het Anna Ziekenhuis geopereerd door orthopedisch chirurg Bogie en heb ik gerevalideerd bij Fysio&Sport Meijel. Dit verliep allemaal voorspoedig.”

Na 9 maanden kreeg Maud bij Anna TopSupport een uitgebreide meting aangeboden om te kijken of haar knie voldoende hersteld is om volledig te gaan sporten en wedstrijden te spelen. Maud over de meting: ”Omdat ik geen tegenslagen heb gehad tijdens mijn revalidatie, had ik vertrouwen in de 9-maanden meting. Deze meting was nieuw voor mij en hield in dat ik een Biodex krachttest en verschillende sprongtesten moest doen om te kijken hoe de kracht en stabiliteitsverschillen zijn tussen mijn linker en rechter knie. Ik vond dit erg fijn, want hierdoor heb ik de bevestiging gekregen dat ik weer voldoende kracht en stabiliteit heb om weer veilig te kunnen gaan sporten en wedstrijden te spelen.”

Sprong- en krachttesten

Onderzoeker sportorthopedie Nicky van Melick vult aan: “Uit wetenschappelijk onderzoek weten we dat de revalidatie na een voorste kruisbandreconstructie minimaal 9 maanden zou moeten duren. Daarnaast is het belangrijk om sprong- en krachttesten uit te voeren voordat er weer gestart wordt met sporten, om het risico op nieuwe blessures te verkleinen. Niet elke fysiotherapeut heeft de apparatuur in huis om deze testen af te nemen, vandaar dat wij deze 9-maanden meting nu als service aan onze patiënten op onze locatie Anna Topsupport aanbieden.”

Maud doorliep de testen glansrijk, dus ze kan zich weer gaan richten op het spelen van volleybalwedstrijden. Helaas is de competitie door de coronamaatregelen gestaakt, want anders hadden we de spelverdeelster weer snel in de hal van Peelpush Meijel kunnen zien schitteren. Ondanks dat de testen allemaal goed uitvielen, twijfelt ze nog of ze het voetbal gaat hervatten.