Topsporter Jasper van der Looy revalideert na een dubbele achillespeesblessure bij Anna TopSupport en staat weer op het hockeyveld.

Revalideren bij Anna TopSupport na dubbele achillespeesblessure

Beeld je eens in: je hockeyt op topniveau, bent net gerevalideerd na een afgescheurde achillespees en binnen tien minuten na je rentree gebeurt het opnieuw. Zelfde been, zelfde pees. Het overkwam Jasper van der Looy in mei 2022. 

“Dat moment in de wedstrijd kan ik nog precies terughalen”, vertelt Jasper anderhalf jaar later. “Voor mijn gevoel stortte alles in. Wéér opereren, wéér revalideren. Even had ik helemaal nergens zin in, en al helemaal niet in hockey.”

Dit keer wordt Jasper geopereerd in het Anna Ziekenhuis, door orthopedisch chirurg Joris de Kort. Voor revalidatie gaat hij naar Anna TopSupport, waar hij onder behandeling komt van sportfysiotherapeut Mathias Thoelen. Het klikt meteen tussen hen.

Grenzen opzoeken

“Tegen Mathias zei ik: het maakt me niet uit hoe lang het duurt, ik wil gewoon zo goed mogelijk terugkomen. Of mijn oude niveau haalbaar was, wist ik op dat moment niet, maar ik wilde weer wedstrijden spelen. Gelukkig straalde Mathias veel vertrouwen uit; mijn doel was ook zijn doel.”

Na enkele weken rust vindt Jasper de motivatie om opnieuw te starten met revalideren. “Hij greep alles wat ik hem vroeg of liet doen, aan als een kans om beter te worden”, herinnert Mathias zich. “Daarin herken je de echte topsportersmentaliteit. Het is fijn werken met iemand die je adviezen ter harte neemt. Daardoor konden we regelmatig de grenzen van het lichaam opzoeken voor optimaal herstel.”

Faciliteiten en technieken

Enthousiast vertelt Mathias over de mogelijkheden bij Anna TopSupport “We hebben hier alle moderne apparatuur en nodige faciliteiten tot onze beschikking, inclusief de mogelijkheid tot veldrevalidatie. Daarmee begeleiden we sporters van elk niveau, dus ook recreatieve sporters. We werken nauw samen met de sportartsen en orthopedisch chirurgen van het Anna Ziekenhuis, die één verdieping lager zitten. Bij vragen weten we elkaar snel te vinden.”

Als onderdeel van de revalidatie besluit Mathias Blood Flow Restriction Training toe te passen, oftewel BFRT. Mathias: “In de beginfase na een operatie moet je weefselherstel respecteren en vaak laag-intensief trainen. Door toevoeging van BFRT behaal je eerder in het proces dezelfde winst als bij hoog-intensieve krachttraining. Bovendien ervaart de sporter al snel dat hij hard werkt om zijn doel te behalen.”

Kantelpunt

Een jaar lang traint Jasper vier keer per week bij Anna TopSupport, samen met andere sporters die een langdurige blessure hebben: “Je begrijpt elkaar en kunt goed met elkaar praten. Dat is heel fijn”, blikt Jasper terug. Mathias vult aan: “Iedere sporter die door een blessure uit zijn sport wordt gehaald, heeft het mentaal zwaar. Zeker als dat opnieuw gebeurt. Daar hebben we in de revalidatie natuurlijk ook oog voor.”

Naarmate de tijd verstrijkt, komt bij Jasper het vertrouwen weer terug. Net als het plezier. “In december stond ik voor het eerst met Mathias op het veld om specifieke spelsituaties te trainen. Dat maakte veel bij hem los. “Eindelijk voelde ik me weer een hockeyspeler.”

Tijdens een van deze veldtrainingen filmt Mathias de loopbewegingen die Jasper maakt. Hij laat de beelden ook aan Jasper zien, die zich rot schrikt: “Ik vond het eng om te zien. Dit waren nou precies de bewegingen die mijn blessure hadden veroorzaakt!” Achteraf was het cruciaal moment in de revalidatie, weet Mathias: “De week erna gaf Jasper aan dat het hem meer vertrouwen had gegeven. Hij had nu met eigen ogen gezien dat zijn enkel het aankon.”

Hoe is het nu?

Sinds de seizoenstart van 2023 staat Jasper weer op het veld. Hij traint volledig mee met zijn team, speelt bijna hele wedstrijden en staat daarbij onder begeleiding van de clubarts en club-fysiotherapeut. In goed overleg met Mathias, maar wel spannend. “Tijdens het hockeyen denk ik steeds minder aan mijn achillespees, al blijf ik wel hyperalert op pijntjes in die regio. Maar ik weet dat mijn enkel genezen is en focus me nu op de doelen die ik voor mijn blessure had.”

Hoe kijkt Jasper terug op zijn revalidatie? “Hoe gek het ook klinkt, het was een fijne tijd. Als topsporter wil je natuurlijk gewoon met je sport bezig zijn, niet ergens in een sportzaal je kracht trainen. Maar na mijn dubbele blessure was het vertrouwen in mijn lichaam echt helemaal weg. Dankzij Mathias en zijn collega’s heb ik het weer terug. Daar ben ik hen echt heel dankbaar voor.”

Blood Flow Restriction Training (BFRT)

Bij BFRT wordt tijdens oefeningen de terugvoer van bloed naar het hart afgesloten en de bloedtoevoer naar de spieren beperkt. Dit gebeurt door middel van een band: een cuff. Door het reguleren van de bloeddoorstroming treedt sneller verzuring op waardoor de effecten van zware krachttraining worden verkregen. 

Bij Anna TopSupport wordt BFRT objectief, veilig en evidence-based toegepast. Aan de hand van metingen wordt vastgesteld wat de minimaal benodigde druk is om de aderen en slagaderen af te sluiten. Op basis daarvan wordt op een bepaald percentage getraind. 

BFRT kan worden ingezet als onderdeel van een revalidatietraject. Indicaties daarvoor zijn pijn en verminderde belastbaarheid, zoals na een blessure of operatie. 

Meer weten? Blood Flow Restriction Training bij Anna TopSupport