“Ieder jaar doe ik mijn jaarlijkse medische check-up bij Anna TopSupport”

“Ieder jaar doe ik mijn jaarlijkse medische check-up bij Anna TopSupport. Het Grote Medische Sportonderzoek. Ik doe dat nu al een aantal jaren en het geeft mij een veilig gevoel, zo’n keuring. Natuurlijk heb je garantie-tot-de-voordeur, maar toch voelt het vertrouwd. Dat heb ik trouwens bij het hele Anna Ziekenhuis. Ik kom er bij voorkeur natuurlijk niet, maar als het dan toch moet, dan liever dáár dan ergens anders. Het Anna voelt als een veilige haven.”

“Mijn relatie met het Anna voert terug naar mijn jarenlange werk als sportjournalist. Ik werkte bij Omroep Brabant, later bij NOS Langs de Lijn en Ziggosport en bij PSVtv. Ik kwam dus veel bij PSV en dan heb je –bijvoorbeeld over blessures van spelers- ook regelmatig contact met de clubarts. Eerst was dat Carel van den Brekel, daarna Cees-Rein van den Hoogenband, Tjaarda Weber, Rolf Timmermans en nu Ward van Zoest.” 

“Ik was naast sportjournalist ook een fanatieke hardloper en natuurlijk had ik ook wel eens blessures. Als ik dan toch bij PSV was, sprak ik daar tijdens een training gerust één van de clubartsen over aan: consult langs de lijn, zeg maar. Op die manier ontstond een fijne persoonlijke relatie met deze artsen. Tjaarda Weber heeft mij twee keer geopereerd: eerst aan een kapotte meniscus, later aan een liesbreuk. Ik herinner mij nog dat Weber op een donderdag tijdens de training bij PSV tegen mij zei: ‘Kun je maandag om half acht? Dan doe ik jou wel als eerste. Moet je wel vrijdag even in Geldrop langskomen voor de preoperatieve formaliteiten’. Dat was zo’n 20 jaar geleden. Ik ken de afdelingen orthopedie, dermatologie en cardiologie: de benadering is menselijk en inmiddels vertrouwd.”

“Inmiddels ben ik 70 jaar en met pensioen. Ik werk nog wel wat, maar ben vooral bezig met mijn kleinzonen en met veel sporten. Hardlopen gaat niet meer. Ik heb last van artrose in de rechterknie en Ward van Zoest adviseerde mij een paar jaar geleden om iets anders te gaan doen. Zwemmen. Of fietsen. Het werd het laatste en inmiddels neemt dat heel serieuze vormen aan. Maar, is het ook verantwoord, wat ik aan het doen ben? Om die reden laat ik mij jaarlijks bij TopSupport keuren. Het is een uitgebreide medische check-up, inclusief hartfilmpje onder maximale belasting. Oftewel: fietsen totdat je niet meer kunt.”

“Drie jaar geleden kwam bij die keuring een licht hartruisje tevoorschijn. Mooi is dan dat alle spreekwoordelijke alarmbellen meteen afgaan. Ineens was ik hartpatiënt, onderging een traject van onderzoeken: echo, ECG in rust, CT-scan tot de onvermijdelijke hartkatheterisatie. Safety first. Jaarlijks heb ik rond de keuring ook contact met cardioloog Hans Janssen van het Anna. En ik heb meteen een hartslagmeter voor op de fiets gekocht.”

“Afgelopen zomer heb ik met de racefiets in Frankrijk de Col de L’Iseran beklommen. Ik heb daar Janssen eerst even over gebeld. Of hij gezien dat hartruisje medische bezwaren zag? Die had hij niet, maar we hebben wel afgesproken dat ik mijn hartslag niet over de kling zou jagen. Bij een te hoge hartslag zou ik even stoppen, uitrusten, drinken en weer verder fietsen. Ik heb die bult in Frankrijk vervolgens zonder noemenswaardige problemen gedaan.”

“Dit jaar is er dus weer de jaarlijkse keuring bij Anna TopSupport. Ik voel me goed en voorzie geen beren op de weg. Toch blijf ik die keuring jaarlijks doen. Gewoon om te weten of ik nog goed in elkaar zit, eventuele ongemakken vóór te zijn en te weten of ik onbeperkt kan blijven sporten. In augustus ga ik met de fiets in Noord-Italië de Stelvio beklimmen. Maar ik ga zeker in het voortraject na de keuring Hans Janssen nog wel even bellen of het allemaal verstandig is wat ik ga doen. Safety first dus.”