Mathias Toelen is sportfysiotherapeut bij Anna TopSupport

Mathias Thoelen

Functie: sportfysiotherapeut

Aandachtsgebieden

  • Sportkinesitherapie – sport gerelateerde klachten aan de onderste ledematen
  • Postoperatieve revalidatie
  • Blood Flow Restriction Training
  • Veldrevalidatie en Return to Sport/ Competition
  • Blessurepreventie
  • Dry needling

Opleiding

Ik ben afgestudeerd aan de Universiteit Hasselt als Master of Science in de Revalidatiewetenschappen & Kinesitherapie met specialisatie in Sport. Hiernaast school ik mij ook regelmatig bij om de meest optimale zorg te kunnen bieden. In 2020 heb ik stage gelopen bij Anna TopSupport.

Bijzondere werkzaamheden en neventaken

Iedere maandagochtend en woensdagmiddag sta ik in voor de veldrevalidatie bij Anna TopSupport. Ik vind het een cruciale stap binnen de revalidatie dat er op een veilige en gecontroleerde manier wordt overgegaan naar sportparticipatie. Veldrevalidatie dient dus als brug tussen revalidatie in de zaal en “Return to Competition”.

Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor het inloop sportspreekuur iedere maandag, waarbij we sporters screenen na een acuut trauma.

Naast mijn werk bij Anna TopSupport heb ik mij de afgelopen jaren gespecialiseerd in Blood Flow Restriction Training (BFRT). Een kracht- en uithoudingstraining waarbij aan lage belasting toch winsten kunnen worden geboekt tijdens blessures. Ook kan herstel worden bevorderd en prestatie worden verbeterd. BFRT kan dus gebruikt worden als een brug naar zware kracht- of uithoudingstraining.

Ik ben verantwoordelijk voor het geven van opleidingen en lezingen in Europa aangezien ik lid ben van en instructeur ben voor The BFR Pros (USA). Mijn doel is er voor te zorgen dat BFRT evidence-based, op een veilige en objectieve manier toegepast zal worden in Europa.

Verder ben ik ook bezig met wetenschappelijk onderzoek naar de toepassing van BFRT binnen de voorste kruisband revalidatie bij Anna TopSupport.

Persoonlijk

Ik heb in mijn jeugd verschillende sporten beoefend, waaronder voetbal. Momenteel beoefen ik in mijn vrije tijd honkbal en doe ik ook regelmatig aan fitness.

Anna TopSupport is voor mij de ideale werkplek omdat ik de kans krijg om met recreatieve en topsporters te werken. Dit dagelijks in samenwerking met sportartsen en orthopedisch chirurgen. Daarnaast vind ik het werken als Belg in Nederland ook zeer uitdagend en fijn omwille van de directe toegankelijkheid tot fysiotherapie en directere mentaliteit van de Nederlandse bevolking.