Joyce Versteeg is sportfysiotherapeut bij Anna TopSupport

Joyce Versteeg

Functie: sportfysiotherapeut

Aandachtsgebieden

  • Sportblessures
  • Knieklachten, waaronder voorste kruisband revalidaties, bandletsels en patellofemerale klachten.
  • Enkelklachten, waaronder de revalidatie van de internal brace reconstructie en instabiliteitsklachten.
  • Jeugdige sporters

Opleiding

Op jongere leeftijd wist ik al snel dat ik fysiotherapeute wilde worden. Het leek me heel leuk om op een actieve manier mensen te kunnen helpen om van hun lichamelijke klachten af te komen. Daarom koos ik ervoor om in 2009 de HBO opleiding Fysiotherapie te gaan volgen aan de Fontys Hogescholen in Eindhoven.

Het duurde niet lang voordat mijn interesse in de sportfysiotherapie kant werd gewekt. Al vanaf jonge leeftijd vond ik veel verschillende sporten leuk. Voetbal, volleybal en hockey. Ik had altijd al een affiniteit met balsporten, voornamelijk in teamverband. Het samen als team toewerken naar een doel was voor mij het leukste wat er was. De interesse om meer te weten te komen over sportblessures en trainingsleer groeide. Daarom maakte ik de keuze om de master opleiding Sportfysiotherapie te volgen aan de Hogeschool Utrecht. Deze rondde ik in 2017 af.

Vrouwenvoetbal

Mijn liefde voor voetbal en fysiotherapie kwam perfect samen toen ik in mijn laatste jaar van de fysiotherapie opleiding werd gevraagd om als verzorgster bij een regionaal jeugdteam van de KNVB aan te sluiten.

Door de jaren (2012-2019) heen groeide deze rol steeds meer uit en heb ik diverse jeugdteams van de KNVB mogen begeleiden op zowel regionaal als landelijk niveau. Dit varieerde van jongens- en meisjes teams tussen de 13 en 18 jaar. Hierin ben ik ook 4 jaar de fysiotherapeut van het vroegere CTO Zuid Talent Team in Eindhoven geweest.

Vanuit de KNVB heb ik voor twee seizoenen een uitstapje gemaakt naar clubniveau. Zo verzorgde ik de medische begeleiding van PSV Vrouwen van 2019 tot 2021. Waarna ik weer terugkeerde bij de KNVB. Hier begeleid ik momenteel het nationale vrouwenteam onder 19 als teamfysiotherapeut.

De activiteiten met de KNVB in combinatie met mijn werkzaamheden bij Anna TopSupport zorgen voor een perfecte balans en variatie. Dit geeft mij de mogelijkheid om topsportsters te begeleiden op (inter)nationaal niveau, maar ook om de amateursporter te helpen om zijn/haar passie weer te kunnen beoefenen.

Het als team functioneren is voor mij de rode draad in mijn werkzaamheden. Ik werk als team samen met andere specialisten of collega’s om een sporter een zo’n goed mogelijke zorg te kunnen bieden, maar misschien nog wel belangrijker is dat ik een team vorm met de geblesseerde sporter.  Daarin zit voor mij geen verschil in een topsporter of amateursporter. Het doel kan wellicht op een ander niveau liggen, maar de weg ernaartoe doe je samen. De sporter heeft mijn expertise nodig om zijn/haar revalidatie succesvol te kunnen doorlopen, maar ik heb de input en de drive van de sporter nodig om de revalidatie te kunnen inrichten. En wanneer de sporter dan terugkeert in zijn/haar sport, is dat voor mij het allermooiste aan mijn vak.

Publicaties 

  • J.P.M. Versteeg, K.M. Thijs, N.P.A. Zuithoff, F.J.G. Backx, B.M.A. Huisstede. Hamstring-and-lower-back injuries in elite female soccer. TSM 2021;4(6):726-732a